Лідскі квас
Лідскі квас – гэта беларускі брэнд, напой, які вырабляецца на заводзе «Лідскае піва». Прадпрыемства выпускае два віду квасу: хлебны і цёмны.
Наогул, квас – гэта традыцыйны славянскі кіслы напой, які вырабляецца на аснове закісання з пакуты і соладу або з сухога аржанога хлеба, часам з даданнем духмянай травы, мёда, вашчыны. Таксама яго могуць рабіць з бурака, садавіны, ягад. Раней ён часта выкарыстоўваўся як аснова халодных полівак.
Першае згадванне пра Лідскі квас сустракаецца ў дакументах 1920 года. У савецкі час квас быў вельмі папулярным напоем – жоўтая бочка на прычэпе з надпісам «Квас» вядомая ўсім беларусам. У 2006 г. Лідскі піўзавод здзейсніў своеасаблівы тэхналагічны пераварот – першым сярод беларускіх прадпрыемстваў пачаў выпускаць квас у бутэльках.